دکل مخابرات در دنیای امروز به عنوان راهی برای ارتباط با راههای دور مورد استفاده قرار میگیرد و یک پیشرفته چشمگیر در زمینه تکنولوژی محسوب میشود. دکلهای مخابراتی با هدف تامین نیازهای شبکههای تلفن همراه راه اندازی شدهاند و در ارتباطات و انتقال داده به صورت یکپارچه نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. در این مقاله میخواهیم با انواع دکل مخابراتی آشنا شویم اما پیش از آن ابتدا باید بدانیم که دکل مخابراتی چیست و از چه جنسی ساخته میشود.
دکل مخابراتی چیست؟
دکل های مخابراتی معمولا به عنوان یک ایستگاه فرستنده و گیرنده شناخته میشوند و برای تسهیل ارتباطات بی سیم مورد استفاده قرار میگیرند. این دکلها به عنوان اصلیترین بخش پیوند دهنده تلفنهای همراه و شبکههای مخابراتی هستند که برای انتقال، دریافت و ارسال سیگنالهای دادهای و صوتی کاربرد دارند. این سازهها اغلب در شهرها و روستاها برپا میشوند و تا منطقه را به طور کامل پوشش داده و ارتباطات را بدون وقفه برای کاربران امکان پذیر سازند.
جنس دکل ها از چیست؟
دکلهای مخابراتی از فولادهایی که نارسانا بوده یا رسانایی کمی دارند ساخته میشوند. برای ساخت این سازهها از بولت و پیچ و مهره استفاده میشود و بدنه دکل نیز با استفاده از یک عایق مناسب روکش میشود تا میزان رسانایی آن به حداقل برسد. دکلها بایستی مقاوم و مستحکم باشند و پایه آنها با استفاده از بتن و فولاد محکم میشود تا در برابر باد و باران و شرایط نامساعد جوی استحکام لازم را داشته باشند.
آشنایی با انواع دکل های مخابراتی
دکل ها یکی از کارآمدترین سازههای فولادی هستند که از نظر ارتفاع، محل نصب و وزن سازه با یکدیگر تفاوت دارند. همانطور که اشاره کردیم دکلها برای ارتباط از راه دور و ارتباطات بی سیم مورد استفاده قرار میگیرد و آشنایی با انواع آن کمک میکند تا از مناسبترین نوع سازه برای راه اندازی دکل استفاده شود. انواع دکلهای مخابراتی عبارتند از:
دکلهای خود ایستا (self- Supporting)
این نوع دکلها که به دکل مشبک نیز معروف هستند به صورت مقطعی و با استفاده از شبکههای فولادی با پایه مستطیل یا مثلثی شکل طراحی میشوند. این نوع سازه برای زمانی که تعداد زیادی آنتن باید نصب شوند و نیاز است که به طور مرتب تجهیزات دیگری به آن اضافه شود مورد استفاده قرار میگیرند. از این نوع سازه میتوان برای انتقال برق و ارتباط میان کابلها و همچنین به عنوان دکل رادیویی نیز استفاده کرد. یکی از بزرگترین نمونههای دکل مشبک یا دکل خود ایستا، برج ایفل است که به صورت مشبک طراحی شده است.
این نوع دکل در سطوح ناهموار نیز به راحتی با استفاده از 3 الی 4 پایه فلزی نصب میشود و برای راه اندازی آن نیازی به سیمهای مهارکننده نیست. پایه اصلی دکل تعادل سازه را حفظ میکند. یکی از مزایای استفاده از این نوع دکل ظرفیت بالای آن و مقاومت بالای سازه برای نصب تجهیزات مختلف است. این نوع دکل برای نصب در ارتفاع بالا، مناطقی که وزش باد شدید است، مکانهایی که فضای کافی ندارند مناسب است.
دکل خود ایستا سه پایه
دکل سه پایه خود ایستا به نوعی از دکل گفته میشود که به صورت خرپایی ساخته میشود. این نوع سازه یا لوله نبشی هستند و یا به صورت تمام نبشی ساخته میشوند. پایهها با استفاده از لوله ساخته میشوند و با استفاده از پیچ و مهره یا با روش جوشکاری به یکدیگر متصلب میشوند. سازههای تمام نبشی به صورت نبشی با زاویه 60 درجه ساخته میشوند و اتصالات با استفاده از پیچ و مهره به یکدیگر متصل میگردد.
دکل خود ایستا چهار پایه
این نوع سازه تمام نبشی است و لولهها با استفاده از پیچ و مهره به یکدیگر متصل میشوند. هر پایه دارای زاویه 90 درجه است و معمولا برای ارتفاعهای بالاتر از 24 متر به کار برده میشود. این نوع دکل ظرفیت اتصال تجهیزات زیادی را دارد و از مقاومت بالایی برخوردار است.
دکلهای مونوپل (Monopole) یا تک پایه
این نوع سازه بیشتر زمانی به کار برده میشود که فضای موجود برای نصب دکل محدود است و در شرایط آب و هوایی سخت معمولا از این نوع دکل استفاده میشود. این نوع سازه به صورت تک پایه طراحی شده است و ممکن است به دو صورت مقطعی مخروطی یا لولهای طراحی شود.
این سازه کمترین فضای ممکن را اشغال میکند و به همین دلیل برای ارتباطات بی سیم و راه اندازی دکلهای مخابراتی بهترین نوع محسوب میشود. به دلیل ساختار ساده و فضای کمی که توسط سازه اشغال میشود؛، مدت زمان نصب و راه اندازی دکل بسیار کوتاه بوده و در مقایسه با سازهها سنتی مزایای بسیاری به همراه دارد. این نوع دکل در زمینهای شهری که ارزش هر متر مربع زمین بالا است بیشتر به کار برده میشوند و تنها با استفاده از جرثقیل نصب میشوند. انواع دکل مونوپل به شرح زیر است:
دکل اورلب: این نوع دکل به صورت یک استوانه صاف است که معمولا ارتفاع کمی داشته و بر روی پشت بام نصب میشوند.
دکل فلنجی یا اسپیرال: این دکل مانند نوع اورلب هستند اما به دلیل این که قسمت پایینی آنها پهنتر است در برابر باد ایستایی بهتری دارند.
دکل چند وجهی: این نوع دکل به لرزش حساس هستند و معمولا در محلهایی که خودروهای سنگین رفت و آمد دارند نصب نمیشوند. ساز از قطعههای 6 متری تشکیل میشود که در محل مورد نظر مونتاژ و نصب میگردند.
دکل مهاری (Guyed) یا مهار شده
این نوع دکل ممکن است بسیار سبک یا بسیار سنگین طراحی شود و معمولا به صورت یک سازه فولادی باریک دیده میشود و کاربرد بسیار گستردهای دارد. این نوع سازه با حداکثر مقاومت، نصب بسیار آسانی داشته و از نظر کارایی و انعطاف پذیری در مقایسه با سایر دکلها بسیار بهتر و کارآمدتر عمل کرده است. این دکل با استفاده از چند کابل فولادی رشتهای یا بافته شده به زمین متصل میشوند و استحکام بالایی دارد.
این سازه ساختاری عمودی و باریک دارد و با استفاده از خطوط مهاری به حالت ایستاده قرار گرفته است. این دکل به صورتی طراحی شده است که قادر است وزن خود را تحمل کند. خطوط مهار کننده در فواصل مشخصی از سازه و با زاویه مساوی به زمین متصل شدهاند و دکل را به حالت ایستاده نگه میدارند تا در برابر باد و تغییرات جوی مقاومت لازم را داشته باشد.
از این نوع دکل بیشتر برای دکلهای رادیویی استفاده میشود اما میتوان از آن به عنوان یک آنتن برای شبکه مخابراتی نیز استفاده کرد. دکل عایق بندی شده و میزان رسانایی آن به حداقل میرسد. ارتفاع دکل معمولا به قدری زیاد است که لازم است از چندین خطوط مهاری در ارتفاعهای مختلف استفاده شود. از مزایای دکل مهاری میتوان به وزن کم، قیمت پایین و قابلیت نصب بر روی پشت بام منازل اشاره کرد. انواع دکل مهاری به شرح زیر است:
دکل مهاری G25 سه وجهی: یکی از سبکترین انواع دکل مخابراتی است که برای نصب بر روی پشت بام منازل مورد استفاده قرار میگیرد. در این سازه از لولههای سبک سه سانتی و میلگردهای 8 میلیمتری به صورت زیگزاگی استفاده میشود. زمانی که فضای موجود محدود بوده و تعداد آنتنها کم باشد از این نوع دکل استفاده میشود.
دکل مهاری G35 سه وجهی: ارتفاع این سازه نهایتا به 15 الی 30 متر میرسد و برای مقاوم سازی پایهها معمولا از بتن استفاده میشود. البته بسته به محل نصب دکل، میتوان ارتفاع سازه را تا 42 متر افزایش داد. این نوع سازه بر روی زمین یا روی تپهها و کوهها قابل نصب است. همچنین از این نوع سازه روی سولههای کارخانهها نیز استفاده میشود.
دکل مهاری G45 سه وجهی: این نوع دکل از نظر ساختار شبیه به دکل G35 است با این تفاوت که قویتر بوده و برای متراژهلی بزرگتر و زمانی که به تعداد آنتنهای بیشتری نیاز است از این نوع دکل استفاده میشود. از این نوع دکل معمولا برای دکلهای مخابراتی و ارتباطات بی سیم استفاده میشود. این نوع دکل بر روی انواع سطوح خاکی و سنگی بنا میشود.
دکل مهاری G45 چهار وجهی: این سازه دارای 4 ستون عمودی است و از چهار خطوط مهاری برای محکم کردن دکل استفاده میشود. به همین دلیل این نوع سازه محکمتر از نوع سه وجهی آن است. به همین دلیل برای سازههای بلندتر این نوع دکل مناسبتر بوده و از میلگردهای فولادی به عنوان اتصال دهنده استفاده میشود. این نوع دکل معمولا در نیروگاههای بادی که به اینترنت بیشتری نیاز است مورد استفاده قرار میگیرد و تعداد آنتنهای بیشتری میتوان روز آن نصب کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع دکلهای مخابراتی و شرایط نصب آنها با شماره تلفنهای تیم فوژان دکل تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.